Sensei Mikio Yahara, 8. dan – seminar 2012

V nedeljo 22.04.2012 je v Trstu v Italiji potekal karate seminar, katerega je vodil priznani japonski inštruktor Mikio Yahara, 8. dan.

Mojster Yahara je bil dolgoletni inštruktor v JKA HQ, sedaj pa že več let vodi lastno karate organizacijo Karate nomichi world federation. V svoji tekmovalni karieri je dosegel vrsto izjemnih razultatov tako v kumiteju kot v katah. Tako je osvajal medalje na vseh japonskih prvenstvih med leti 1975 in 1984. V tem obdobju se je udeležil tudi treh IAKF svetovnih prvenstev, koder si je vedno izboril medaljo.

Na tokratnem seminarju, ki je potekal  med 10:30 in 12:00 uro, ter med 12:30 in 14:30 uro se je mojster posvetil kumiteju – “budo kumiteju” kot ga sam imenuje. Pri tem je pozorno razložil uporabo celotnega telesa pri izvajanju posameznih udarcev.

1. pomen pritiska na zasuka bokov kot izhodišče za hiter ročni ali nožni udarec (skozi tehniko tate shuto uke – gyako tsuki)
2. pomen pritiska na zadnje koleno (skozi tehniko age uke – gyako tsuki)
3. ter pomen rotacije celotnega telesa na izvedbo posameznih tehnik (skozi njegovo značilno tehniko uraken uchi – uraken uchi)

 Mojster Yahara je vse tehnike demonstriral sam na svoj značilen – hiter in močan način.

Iz Karate kluba Ronin se je seminarja udeležil Jurij Šubic.

 
DSC08261s